Pisnichten & andere actrices
door Theo van Gogh

Premières zijn bedacht om uitgenodigden te laten liegen en regisseurs onzeker achter te laten, maar in het geval van "Interview" onderging ik de festiviteiten monter, want op middelbare leeftijd leert men zijn beperkingen verdragen en verder is er toch niks meer aan te doen.
     
  Aantoonbare leugens in NRC Handelsblad

Uit het leven van een Lux et Libertas-ombudsman

De angsthazen van het Parool
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat
     
  Vreemde historiën in de zaak De Roy van Zuydewijn deel 2
door Ton Biesemaat

"Zo'n brug over de tijd is alleen maar van boeken gemaakt en dat is zulk zwak bouwmateriaal."
Marten Toonder in Tom Poes en de Klokker, aangehaald door P. Brijnen van Houten befaamd Brits/Nederlands agent van MI5 en J.G. Kikkert
     
  1001 Vrouwen
door Ebru Umar

"Een film met Katja Schuurman?! Heb je geld nodig ofzo?" Ik heb het script van 'Interview' in mijn handen. Het staat er echt: Interview, regie Theo van Gogh, geschreven door Theodor Holman, met Katja Schuurman en Pierre Bokma.
     
   Dirk Polak
Recensie NRC-Handelsblad 30 mei 2003
door Jan Vollaard

De welkome heruitgave van de muziek van de Amsterdamse new-wavelegende Mecano vorig jaar blijkt een voorbode te zijn geweest van de terugkeer van zanger/schilder Dirk Polak.

Luister naar de MP3's Gouden Regels (2.9 Mb) & Tegendraads (2.7 Mb) en bestel de CD!
     
  Interview
een film van Theo van Gogh

Een gerenommeerd journalist van een kwaliteitskrant moet tegen zijn zin de populairste actrice van Nederland interviewen. Litteken ontmoet litteken: het interview ontspoort, de karakters botsen en de spanningen lopen hoog op...

Nu in de bioscoop!
     
  Vreemde historiën in de zaak De Roy van Zuydewijn
door Ton Biesemaat

Hoe spionnen en wapenhandel een rol speelden in het leven van vader De Roy van Zuydewijn.
Eén van de intrigerende aspecten in de zaak van Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn versus het Koninklijk Huis is het proefschrift dat Edwin de Roy van Zuydewijn schreef.
     
  Dames & Heren, Kameraden!
door Theo van Gogh

Morgenavond is de premiere van de film "Interview" en natuurlijk heb ik Jan Marijnissen een uitnodiging gestuurd, maar niks meer gehoord, lauw loenen... Waar moet dat heen met het socialisme als de geliefde leider al niet meer de moeite neemt om Katja Schuurman te gaan bewonderen om vervolgens voor de camera's te laten merken merken toevallig dus niet van de straat te zijn?
Ik vraag 't mij af.
     
  Headhunter Huygen in commissie met rechters in eigen zaak

Drie van de vijf NRC-commentatoren besmet en de vierde…

& de tweede Lux et Libertas Lezersgrap
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

     
  Beste Dyab,
door Ebru Umar

Je zei 'mevrouw Omar' tegen me. Het applaus en gejuich waren voor mij, maar jij zei 'mevrouw Omar' tegen me. Zelfs die marionet van je moest lachen, die Java.
     
  Etti Plesch
door J.P. Guépin

The Times of Londen is met zijn tijd meegegaan, maar één ding is gebleven: de levensberichten naar aanleiding van iemands dood; de beroemde obituaries, die om de zoveel tijd in statige bundels worden vereeuwigd.
     
  Van God Los
door Theo van Gogh

"Van God Los" trok in twee weken honderdduizend toeschouwers naar de bioscoop en ik dacht dus: "Wat is hier aan de hand?" Kijken dus, met tien anderen op Vrijdagmiddag 17 uur 15 in de Pathé op de Munt en... het wonder geschiedde: Goeie film!

van god los...... vertaald.... in ut Brabants... voor de provincialen onder ons......;)
vertaald door F@TTY
     
  NRC selecteert rechters
& de Lux et Libertas Lezersgrap
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

NRC Handelsblad bezit al bijna tien jaar een 'vaste positie' in de Commissie Aantrekken Leden Rechterlijke Macht die juristen met meer dan zes jaar juridische praktijkervaring selecteert voor een functie in de zittende magistratuur.
     
  Elena's nieuwe vrienden
Een brief aan de hoofdredactie van Trouw

door Ebru Umar

Elena Simons heeft een paginagroot artikel geschreven over 'Pret met Moslims' (Trouw, zaterdag 17 mei, 2003). Doet het altijd leuk, zo'n titel en het smaakt oprecht naar meer, veel meer.
     
  Hoe het OM zichzelf verkoopt: the true stroy

Micha Kat

Het Openbaar Ministerie moet meer doen om zichzelf te verkopen' aldus het begin van een beschouwing in het OM-blad Opportuun. De volgende zin luidt: 'successen moeten consequent en luidruchtig worden gemeld, journalisten moeten actief worden benaderd met mogelijke verhalen en het voorlichtingsapparaat moet verder geprofessionaliseerd worden'.
     
  Aan onze gesubsidieerde broeders en zusters van de censuur
Peter Siebelt

Als onderzoeksjournalist volg ik al meer dan vijfentwintig jaar internationale gesubsidieerde netwerken van niet-gouvernementele organisaties, hun activiteiten, financiering en politieke dwarsverbanden.
     
  Ditjes & Datjes
door Theo van Gogh

Een paar weken geleden vroeg "De Gezonde Roker" zich af waarom prins Bernhard zo in paniek raakte toen ene Edwin de Roy van Zuydewijn zich aandiende als aanstaande schoonzoon bij de Oranjes.
     
  Fictie-journalistiek Van Royen al in 1993 bij NRC bekend
&
Nieuw Product:
Lux et Libertas Lezersgrap

door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

NRC Handelsblad is al vanaf 1993 op de hoogte van het feit dat Marjon Van Royen (delen van) verhalen verzint.
     
  Integratie in Hotel Blakes
door Ebru Umar

De zon schijnt, maar niet in de achtertuin van het Amsterdamse Blakes aan de Keizersgracht. Mijn vriendin Linda wacht al op me.
     
  Ik ben voor de oorlog in Irak én voor de vrede
door J.P. Guépin

Ik ben voor de oorlog. Dat moet je niet schreeuwen tijdens een vredesdemonstratie. Maar het idee is niet slecht. Wie voor een oorlog is, hoopt op de overwinning van zijn partij en de overwinning heet vrede.
     
  Na de val
door Theo van Gogh

In The Sunday Times van 4 Mei jl. stond op pagina twee een interessant bericht over een Nederlandse firma, Hoka Electronic uit Oude Pekela, die Irak voorzag van afluisterapparatuur en training voor personeel. De krant haalt een brief aan waarin de firma verklaart dat de training 't makkelijkste op te zetten zou zijn in Nederland. Maar de Iraki's geven de voorkeur aan Sofia, Bulgarije, en zo geschiedt.
     
  Taarten als generale repetitie
door Peter Siebelt

De onafhankelijke onderzoeker Peter Siebelt deed al voor de moord op Pim Fortuyn onderzoek naar de krachten die Fortuyn wilden kapotmaken. Exclusief op deze website: een voorpublicatie uit zijn boek Eco Nostra; het netwerk achter Volkert van der Graaf.
     
  Coca Cola
door Ebru Umar

De steunbetuigingen barstten vorige week letterlijk en figuurlijk m'n hotmail uit. Ik schrok ervan. In eerste instantie dacht ik nog dat het niet klopte: mijn dubbele weekratio aan mail op 1 dag?
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Geachte mevrouw Michiels van Kessenich-Hoogendam
door Paul Ruijs

Dus u zit als vice-president van het gerechthof in den Haag achter die lintjes van Bram Peper en Joan Leemhuis Stout! Na het vonnis in de zaak Volkert moest blijkbaar nog eens benadrukt worden dat de wereldvreemdheid van sommige leden van de rechterlijke macht ook doorwerkt in hun nevenfuncties.
     


Luister naar de MP3 Tegendraads (2.7 Mb)
  Het wonder van de liefde, de oorlog van Dirk Polak
door Theo van Gogh

De zanger van de vroegere cult-band Meccano die rond 1980 furore maakte onder freaks en voortrekkers en die via internet nog steedsa verkoopt – aan liefhebbers van de groep overal ter wereld – doet wat je moet doen als je anderen met gevoel ontroeren wilt; jezelf serieus nemen.

Luister naar de MP3 Tegendraads (2.7 Mb)
     
  Top Tien
door Theo van Gogh

Op verzoek van televisie-producent Reinoud Oerlemans maakte ik een lijstje van 'de tien belangrijkste vrouwen in jouw leven'.
     
  Een serieuze krant, oersaai. Maar: wel met Tracy! & Tweede Lux et Libertas Lezersvraag
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

In de krant van 27 april schrijft adjunct Van Es dat hij 'circa twintig' reacties kreeg op zijn 'grap' op de Achterpagina: de verkoop van de website www.ongeloofwaardig.nl
     
  Lellebel, Vuile Turk, Hoer van de Blanken
door Ebru Umar

Ik ben dol op fanmail. Als vrouw kan ik niet vaak genoeg horen hoe geweldig ik wel niet ben. Meestal gebeurt dit tegen betaling: de Amsterdamse kledingverkopers beheersen het complimenteren tot in de finesses. Maar ik moet zeggen, de elektronische fanmail bevalt beter, heeft meer waarde en is minder duur bovendien.
     
  Ditjes & Datjes
door Theo van Gogh

Er worden oorlogen uitgevochten in Irak en op het scherm, tegen de machten der Duisternis, die in Nederland belichaamd worden door de rechters die Volkert van der G. toestaan om over elf jaar de trekker opnieuw over te halen. Wie zal volgende keer omgelegd worden?
     
  Exit Elsbeth Etty
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

De krant, waarde lezers, maakt de laatste weken zoveel missers dat uw Lux et Libertas ombudsman niet meer weet waar hij moet beginnen. Laten we toch maar een poging wagen.
     
  Respect voor andermans culture
door J.P. Guépin

Het gebeurt niet vaak, maar nu heeft links meer gelijk dan rechts. Meestal heeft De Telegraaf gelijk.
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Geachte mijnheer Wubs
door Paul Ruijs

Ik moest onlangs aan u denken toen de Volkskrant het er maar moeilijk mee had dat de PvdA door het CDA bij het grof vuil was gezet.
     
  Pamela Gefeliciteerd!
AD mag Pam niet ontslaan

(Korte samenvatting van het vonnis, gewezen door kantonrechter mr. J. Sap, op 14 april 2003)

"Tussen Hemelrijk en het AD bestaat een dienstverband van aanmerkelijke duur. De incidenten die aanleiding hebben gegeven tot het onderhavige verzoek hebben binnen een relatief korte periode plaatsgevonden. Het AD heeft gesteld dat er al vaker problemen waren met Hemelrijk, maar heeft dit niet nader onderbouwd."
     
  Volkert Gefeliciteerd!
door Theo van Gogh

Wij, van de redactie van De Gezonde Roker, vinden dat jij als tirannenmoordenaar vrijgesproken had behoren te worden.
     
  Het kleuterland aan de goeie kant
(toespraakje uitgesproken op 11 april 2003 in de Balie)

door Theo van Gogh

In Bagdad was het standbeeld van Saddam omver getrokken en bij NOVA kwam oudminister Jan Pronk (PVDA) verklaren dat 'ie de oorlog 'nog steeds onrechtvaardig' vond. Op mijn netvlies stonden de beelden van de martelkelders van de dictator, door CNN uitgezonden, vanuit Basra.
     
  'Ken ik jou?'
door Ebru Umar

Het was weer een waar feest. Eindelijk waren er weer eens belasting betalende burgers bij een debat tussen 'vertegenwoordigers van moslimorganisaties' en leden van een politieke partij. Het CDA presenteerde een publicatie van haar Wetenschappelijk Instituut, getiteld 'Naar een Nieuw Patriottisme', een theoretische verhandeling over de Islam en diversiteit en hoe dat een plek zou kunnen krijgen in onze multiculturele samenleving.
     
  Noord Korea
door J.P. Guépin

Ik heb een opdracht voor de leerlingen van een middelbare school. Die opdracht luidt: neem eerst rustig kennis van de imperialistische propaganda tegen Noord Korea, en schrijf dan een korte verdediging van de vredelievende politiek van deze Democratische Republiek.
     
  Mensa, mensam, mensae?
Met Lux et Libertas Lezersvraag
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Naar aanleiding van de capriolen van Piet aangaande de visa voor Bagdad mailt me mijn lezer uit Amersfoort: "Een vrij idiote kwestie, dat van die visa.
     
  Laat Saddam zijn karwei afmaken!
door Theo van Gogh

Te vrezen valt dat mijn opvattingen steeds minder van deze wereld zijn. Vooral de oorlog brengt me steeds meer in moeilijkheden, dat wil zeggen, in een lastig parket. Want allerhande tiepjes op wie ik gesteld ben en/of die ik hoog acht, verklaren me voor gek of menen dat de penopauze nu wel heel diepe wonden in m'n verstand slaat.
     
  Piet zegt het weer, van die visa voor Bagdad!
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Nu zeg je verdomme weer (4 april) dat NRC 'verscheidene keren' (vorige keer was het 'vier keer', waarom deze verandering?) een visum is geweigerd voor Bagdad. Weer zonder enige uitleg, terwijl we enige regels verderop lezen dat Arnold Karskens wel in Bagdad mag zijn, net als al die andere journalisten van al die andere Nederlandseen buitenlandse media.
     
  Nepotistische rechtbankpresidente ook gegispt door Hoge Raad
Micha Kat

Carla Eradus, vanaf april president van de rechtbank in Amsterdam, de meest prestigieuze juridische functie van ons land, is in 1991 als een van de zeer weinige rechters van ons land op de vingers getikt door de Hoge Raad in een zeldzame procedure waarin klachten worden behandeld over het optreden en functioneren van rechters.
     
  Nu met Aanvulling en Correctie
Aan NRC/Handelsblad


Geachte mevrouw Hemelrijk,

Hartelijk dank voor uw twee faxen van 2 april. Ik begrijp dat u bij nader inzien prijs stelt op een mededeling in NRC Handelsblad waaruit blijkt dat u geen medewerking heeft verleend aan de 1 april-grap van de Achterpagina.
     
  Respect
door Ebru Umar

"Word jij wel eens voor Al Quaeda uitgemaakt?" snauwt een overtuigde moslim dame met hoofddoek mij toe tijdens een live TV optreden. Ik houd mijn hoofd koel, geen geschreeuw op TV. Even lijkt het erop dat ik ontsnap aan deze vraag, maar de moslim dame laat zich niet zomaar opzij schuiven: "IK WIL DAT ZIJ ANTWOORD GEEFT OP MIJN VRAAG".
     
  De schone handen van Elsbeth
door Theo van Gogh

In NRC-Handelsblad van 29 Maart schrijft Elsbeth Etty: 'Als de verdachte politieke verklaringen aflegt, maakt dat voor de strafbaarheid geen enkel verschil. En de kritiek op Fortuyn van diens politieke tegenstanders heeft geen enkel verband met de moord. Wie zo'n voor het strafproces totaal irrelevant verband suggereert, legt een zware hypotheek op de toekomst van het vrije woord en het democratische debat.'
     
  Verweerschrift Pamela Hemelrijk
door Mr. O. Hammerstein

Pamela Hemelrijk heeft kennis genomen van het verzoekschrift dat het AD heeft doen indienen en daarmee van het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Zij wenst zich daartegen te verzetten en voert daarvoor het volgende aan:
     
  Ook wat NRC niet publiceert deugt niet
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Deze week werd uw Lux et Libertas Ombudsman gebeld door een redactrice van het VARA-programma Spijkers met Koppen. Ze vroeg of ik bereid was in discussie te gaan met 'iemand van NRC Handelsblad' naar aanleiding van mijn eerste Lux et Libertas Lezing.
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Aan Wouter Bos
door Paul Ruijs

Wat een (h)eerlijke foto van u onlangs in de Volkskrant.
"Wouter Bos verbijt zijn irritatie tegenover een vragensteller die Bush vergeleek met Sadam Hoessein."
Zo te zien ging het om een gemiddeld PvdA lid en je moet toch wel heel diep gaan als je met dat soort types verplicht in een zaaltje in discussie moet.
     
  Vluchten kan niet meer
door Theo van Gogh

Jenny Arean, geciteerd in Het Parool: "Waar haalt Bush de kapsones vandaan te denken dat hij daar zomaar een democratie kan gaan stichten? Die mensen bepalen het zelf wel. Hij combineert de oorlog met God."
     
  USA, we need your help, Chirac is another Ben Laden
door J.P. Guépin

Ik zal het hebben over het militair ingrijpen van de Fransen in westelijk Afrika: eigenmachtig, zonder mandaat van de VN. Daar slaat de leus op die U daarnet las.
     
  'Hofbronnen' versus 'goed ingevoerde bronnen'
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Een regen aan mailtjes mocht ik ontvangen naar aanleiding van het laatste stuk van Pieter Cornelisz. Hagen over de affaire-Margarita. Ik begrijp van mensen binnen NRC dat P.C. inmiddels zo zenuwachtig wordt van de storm van kritiek op zijn journalistieke optreden (niet alleen van mij, ook op de krant), dat de goede man een zenuwinzinking nabij is.
     
  Het Calimero complex van Mohammed Benzakour
door Ebru Umar

Ik moet erboven staan maar dat doe ik niet. Ik kan er niet boven staan want in het diepst van mijn gedachten ben ik een temperamentvolle mediterrane vrouw. Het Amerikaanse gezegde: "Hell hath seen no fury like a woman scorned" is op mijn lijf geschreven.
     
  'De hooggeleerden die onze weerstand zalvend wegmasseren.'
door Theo van Gogh

Amper "Van Gogh" van de grote denker Bas Heijne te boven - 't is een schande dat acteurs zulke teksten moeten uitspreken en 't hoeft niet te verbazen dat Basje voor zijn debuut samenwerkte met Leonard Frank, de toneelregisseur die destijds vooraan stond om opvoering van "Het Vuil, de Stad & de Dood" onmogelijk te maken en die als tweederangs NSB'er zijn slinkende talent steeds meer tevergeefs aanwendt; 't moet heel gezellig zijn geweest met zo'n duo hoogvliegers - kwam ik thuis en las de Volkskrant.
     
  Veni Vidi Visa
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Nu de wereld, lieve Lux et Libertas-vrinden, zich opmaakt voor de grote strijd tussen goed en kwaad (alleen wie goed is en wie kwaad is onduidelijk) bereiden ook de kranten zich voor op Operation Creation of Heaven (deze naam heb ik uit zeer betrouwbare bron).
     
  DE LUX ET LIBERTAS LEZING
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

De onderstaande lezing over de relatie tussen de media en de advocatuur werd door uw Lux et Libertas Ombudsman gehouden in de RAI in Amsterdam op 14 maart bij gelegenheid van het eerste Nederlands Juristen Congres, onderdeel van de Nationale Carrièrebeurs.
     
  Heden Ayaan, morgen Gij
door Theo van Gogh

Als parochie-blad van de politiekcorrecte gemeente brengt de Volkskrant ons altijd weer vreugde en bevestiging van onze diepste vooroordelen. Dinsdag 11 Maart j l. luisterde een zekere Shervin Nekuee de opinie-pagina op onder de kop: "Hirsi Ali moet weg uit Kamer".
     
  Rode Brigades
door J.P. Guépin

Het is zondagochtend, de boemel Rome-Florence stopt op het stationnetje Terontola even voor Arezzo. Drie agenten van de treinpolitie stappen in.
     
  Aan de redactie van Vrij Nederland
door Theo van Gogh

In zijn laatste bijdrage beticht Hans Maarten van den Brink mij van allerhande uit-de-duim-zuigerijen. Aardig genoeg was de eerste die mij vertelde van het vermeende aanmelden bij de SS van H.J.A. Hofland, de goede Hans Maarten zelve, lang geleden op een dronken avond in New York, waar mijn verfilming "Terug naar Oegstgeest" gedraaid was.
     
  AEL was here
door Ebru Umar

Laat er even geen onduidelijkheid over bestaan: ik val voor sterke personalities.
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Aan Margarita de Bourbon de Parma
door Paul Ruijs

U woont in ieder geval aardig en – denkend aan Tsjetsjenië – bestaan er mijn inziens ernstiger problemen dan een ruzie met je tante.
     
  Majesteit voelt de ratten knagen
door Theo van Gogh

Willem Oltmans meldt dat Juliana niet meer bezocht wordt door haar familie en dat daarover toenemende opstandigheid ontstaat onder het personeel dat de prinses moet verzorgen in de op last van Bernhard gesloten vleugel.
     
  Allah's veewagons
door Theo van Gogh

Het mooie van vrije meningsuiting is dat je altijd weer verrast wordt door de schaamteloosheid van degenen die haar willen beknotten. In NRC-Handelsblad van Zaterdag l Maart jl. komen de oprichters van de Arabisch-Europese Liga aan het woord en 't is heel verhelderend om hun oorlogsverklaring aan 'het Westen' te lezen.
     
  Een pokkenbom op dat pokkenland
door J.P. Guépin

Mijn zusje heeft heel weinig haar. Toen ze nog klein was en nauwelijks kon lopen, zat ze steevast op de grond te blèren en trok het haar met plukken uit haar hoofd. Mijn moeder kwam dan de kamer binnen stormen en ik kreeg een klap. 'Maar ik heb niets gedaan'. Ze had het aan mijn triomfantelijke lachje gezien, dat ik mijn zusje weer getreiterd had. Ik ben de oudste, ik ben een jongen, ik heb het dus gedaan.
     
  P.C. Hagen in actie:
een jongen van stavast

door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

In de krant van vrijdag 28 februari kwam advocate Ellen Pasmanaan het woord. Ze mocht iets vertellen over haar voormalige kantoorgenoot Peter Nicolai die het namens Edwin de Roy van Zuydewijn zal gaan opnemen tegen de Nederlandsche Staat.
     
  "Het paradijs is mooier dan de aarde"
door Ebru Umar

Oftewel: waar George W. Bush met spoed zijn cursus "indoctrinatie en demagogie" zou moeten volgen.
     
  Voorzitter raad voor de Journalistiek serveert HP/De Tijd nu al af
door Micha Kat

De voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, Mr. Hans Fleers, tevens Raadsheer bij de Hoge Raad, heeft op een bijeenkomst in het Utrechtse Molengraaff Instituut op 26 februari over 'Handhaving van normen en waarden in de journalistiek' de artikelenreeks 'Oranjebitter' uit HP/de Tijd nadrukkelijk in de sfeer getrokken van de 'sensatiebeluste roddelpers'.
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Aan Marcel van Dam
door Paul Ruijs

Met uw uitval destijds naar Pim Fortuijn weet u als geen ander dat het niet meevalt om aardig te zijn tegen mensen waar je niet zo dol op bent. Maar ik zal in deze brief m'n best doen.
     
  Oranje Boven
door Theo van Gogh

De schoonheid van de artikelen-reeks in HP/de Tijd betreffende prinses Maragarita en haar echtgenoot zit 'm vooral hier in dat allerhande boven-ons-gestelden meteen zijn begonnen te blazen, te ontkennen en trouw te betuigen aan Majesteit.
     
  Lieve lente, keer toch weder!
door Theo van Gogh

De perikelen rond Oranje nemen een onverwachte schoonheid aan, vooral ook omdat we niet zijn aangewezen op de berichtgeving van de luie jongens en meisjes van de Nederlandse pers, maar ook in de veel doortastender buitenlandse kranten kennis kunnen nemen.
     
  Lux en lafheid: NRC niet in Irak
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

P.C. Hagen schreef in zijn laatste stuk: "Uit Irakdringen bijzonder weinig berichten tot de buitenwereld door, al hebben buitenlandse media er wel correspondenten. Vooral uit Bagdad vernemen we weinig, al is dat gebrek aan 'wederhoor' verklaarbaar: tot viermaal toe werd een visumaanvraag van deze krant geweigerd."
     
  Rood Niqaabje en de Boze Iman
door Ibn Andersen

Er was eens een negenjarig meisje dat Rood Niqaabje heette. Dat was omdat ze altijd een rode niqaab droeg. Volgens haarzelf geheel vrijwillig. Volgens de aanhangers van een profeet die meer dan 1300 jaar geleden met een negenjarig meisje was getrouwd, was dat om geen verkeerde begeerten op te wekken bij volwassen mannen.
     
  Ditjes & Datjes
door Theo van Gogh

"Ha, de kleine leugenaar!", klonk H.J.A. Hofland en keek droefgeestig. De grijze eminentie was ten burele van Colunm-produkties en vervolgde: "Je bent een leugenaar en je weet 't! Dat ik me zou hebben aangemeld bij de SS is een leugen en je weet 't!"
     
  Lux et Lezersaanbieding
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Een lezer uit Amersfoort die mij regelmatig mailt heeft zich buitengewoon geïrriteerd aan een mailtje dat hij vorige week kreeg van zijn geliefde NRC Handelsblad. Het betrof hier een mail afkomstig van boeken@nrcaanbiedingen.nlonder de kopje 'nieuws en aanbiedingen'. "Waar het nieuws is bleef mij onduidelijk" aldus deze abonnee.
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Aan Boris Dittrich
door Paul Ruijs

U kunt de dingen altijd zo mooi en duidelijk zeggen en op een manier alsof u het ook allemaal meent. Je hebt helemaal niet meer het idee dat er een politicus aan het woord is. Alleen jammer dat ze bij D66 nooit doorbijten.
     
  Doe Mee & Win!
De nieuwe datum

door D.C.Lama

Op 11 september hadden we 11 september en op 6 mei was het 6 mei. Binnenkort zal er een nieuwe datum zich aandienen, die zich collectief in ons geheugen zal nestelen.
     
  Naar aanleiding van
door Paul Frentrop

From: paul.frentrop
Sent: vrijdag 31 januari 2003 11:36
To: praktijkstudies@let.leidenuniv.nl
Subject: tav jaap jochmann re Frénk van der linden
     
  Origineel per aangetekende post

aan Pamela Hemelrijk

Geachte collega,

Hierbij deel ik je mee dat je met directe ingang bent geschorst als redacteur van het Algemeen Dagblad. De reden daarvoor is jouw gedrag rondom de uitreiking van de Nieuwspoortprijs voor de beste verkiezingscampagne, afgelopen dinsdag in Den Haag en de gang van zaken met betrekking tot jouw column voor de krant van vrijdag 14 februari.
     
  Wederom verblijdt De Gezonde Roker U met een door Het Algemeen Dagblad geweigerde column van Pamela Hemelrijk.
Hoofdredacteur Theo van Gogh wenst U veel leesplezier.

Liaisons Dangereuses - II


door Pamela Hemelrijk

(Waarin de bejaarde AD-verslaggeefster P.H. uit A., gewapend met een overheerlijke rodebessenvlaai, naar Nieuwspoort afreist om voorzitter Max de Bok op ludieke wijze te "taarten" - en prompt krabbend en bijtend door De Sterke Arm uit het Perscentrum wordt verwijderd! Waarmee maar weer eens bewezen is dat alleen taarten van braaksel en kippestront, geworpen door geflipte linkse freules, bij de Internationale Persvereniging van harte welkom zijn.)
     
  Slotpleidooien in de Procedure van Louis van Gasteren contra Algemeen Dagblad-journaliste Pamela Hemelrijk

Poeh! Wat een veelbewogen week voor Pellema! Eerst door De Sterke Arm verwijderd uit mijn eigen sjoernalistensoos, toen door de hoofdredactie op het matje geroepen (en voor straf teruggezet van twee columns per week naar één column per week), vervolgens vergeefs mijn column aangeboden (geweigerd!), en nou moet ik morgen ook nog terecht staan omdat de beroemde cineast Louis van Gasteren een schadevergoeding van mij wil hebben wegens aantasting van Zijn Eer en Goede Naam!
     
  Kampioen nepotisme wordt president in Amsterdam
door Paul Ruijs en Micha Kat

De Raad voor de Rechtspraak, het nieuwe orgaan dat ondermeer verantwoordelijk is voor de benoemingen in de rechterlijke macht, heeft Carla Eradus benoemd tot president van de Rechtbank in Amsterdam, de meest prestigieuze positie die de ZM (zittende magistratuur) in Nederland te vergeven heeft.
   
  Het maatschappelijk belang van het stuk "De accountant en de grond rond Schiphol" over de handel en wandel rond Chipshol is blijkbaar zo groot dat U dit niet lezen mag van advocaten en edelachtbaren.
Er wordt gedreigd met een kort geding, dat zal ons niet weerhouden U deze informatie aan te reiken. We zijn benieuwd naar het oordeel van de rechter.

Theo van Gogh

Brief van de advocaten