Omtrent Willem
door Theo van Gogh

Wij leven in een duistere wereld; geiteneukers gaan naar huis om een mes te halen, bedreigen een agent, worden begrijpelijkerwijze dood geschoten en vervolgens loeit het gepeupel "Moordenaar!". Hoe onschuldig hiermee vergeleken waren de dagen dat ik nog optrok met Willem van Eekeren, wiens Bach/Bukovski-CD verleden week op deze site werd aangeprezen.
     
  NRC neemt geen mensen (meer) aan van de Volkskrant
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Ik zit in Gilgit in het Madina-guesthouse, the place to be voor westerse toeristen (al zijn die dit seizoen in Pakistan buitengewoon spaarzaam), zit daar niemand minder dan Sacha Kester.
     
  De politie had gelijk (1)
door Ebru Umar

Soms moet ik wat langer wachten in een restaurant. Bij de achterlijk dure kledingzaak Pauw word ik standaard genegeerd. Af en toe dringt er iemand voor bij de bakker. En in het verkeer zijn de heren nog onbeschofter dan in de kroeg.
     
  De politie had gelijk (2)
door Ebru Umar

Ik was het niet. Echt niet. Helaas niet. Maar als iemand me even het rekeningnummer stuurt van degene die het reklamevliegtuigje met de tekst 'DE POLITIE HAD GELIJK' gecharterd had afgelopen zaterdag boven het Mercatorplein in Amsterdam, stort ik alsnog mijn bijdrage.
     
  Voor wie de slaap niet vatten kan
door Theo van Gogh

Joost Zwagerman kan niet interviewen - alle mogelijke antwoorden vooraf te vlijtig doorgenomen en niet in staat een vraag te stellen die als een mes naar de keel springt, bijvoorbeeld als de gast tegenover je zich laat ontvallen; "Nou huil ik toch al wat makkelijker als m'n moeder erbij is!..."
     
  SCHRIJVEN
door Ebru Umar

Soms vraag ik mij af of Theodor Holman de enige man in Nederland is die de essentie van het leven wekelijks in minder dan 1000 woordjes kan beschrijven.
     
  06-30879937
door Theo van Gogh

Van alle grote denkers die mij ongelukken hebben toegewenst, gaskamers of Aids, zijn er altijd een paar die een abonnement lijken te hebben op paviljoen 7.
     
  Grote woorden, klein gevolg
door Theo van Gogh

Vooraf de brok in de keel op Schiphol gerepeteerd met Suzan - "En dan zeg jij: 'Weet je nog wel oudje?'"
     
  Godsdienst is folklore
door Ebru Umar

'Niet iedereen is met vakantie Ebru, kom'ns door met wat inhoudelijke teksten!'
     
  Omdat mijn onderduikadres daar was

Louis van Gasteren is een moordenaar en heeft zijn verzetsverleden uit de duim gezogen.
Wij feliciteren Pamela Hemelrijk en de Nederlandse rechtsstaat met haar overwinning.

Lees en geniet mee.

Theo van Gogh
     
  Een Zomerzotheid
door Theo van Gogh

Elf werken van Botero nader verklaard.
     
  Zomernieuws...
door Ebru Umar

Voor wie het nog niet wist: het is zomer. De snelwegen zijn uitgestorven, de TV programma's herhalen zichzelf nog sterker en de kranten en tijdschriften zijn dunner dan anders. Niet goedkoper, dat dan ook weer wel.
     
  Fax Willem Oltmans > antwoord Van Gogh
     
  Kiekjes
door Theo van Gogh

"Van der Graaf krijgt vier minuten afscheidsapplaus" was de kop boven een berichtje in Adformatie deze week waarin de ontslagen HMG-topman Dick van der Graaf wordt uitgeluid.
     
  Babyboomers in nood aflevering 3
door Micha Kat

Mijn medestrijdster tegen de verloedering van de dagbladjournalistiek Pamela Hemelrijk heeft reeds op bloemrijke wijze uit de doeken gedaan wat er zoal is voorgevallen op die fatale 19e juni in het Parooltheater, maar enkele saillante details zijn onderbelicht gebleven.
     
  De Zon schijnt....
door Ebru Umar

'Ik heb je artikel in het AD gelezen en volgens mij verkeer je in een crisis'.
     
  Standvastige Buffel
door Theo van Gogh

Ik hoop dat veel lezers van De Gezonde Roker genoten hebben van de meneer die mijn persoontje aan het mes wil rijgen. Juist zo iemand moet vrij baan krijgen, ook al omdat 'ie als heraut optrad van onze geweldige multiculturele samenleving. Wie ben ik om de dames en heren die mij om zeep willen helpen hun recht te ontzeggen om van die blijde boodschap juist op deze site te getuigen?
     
  Politiek en seks
door Aad Hulscher

De politicus als ideale schoonzoon c.q. dochter? Om de bekende beerput eens open te trekken, wat dacht u hiervan? Thijs Wöltgens die tegenover het Binnenhof een appartement huurde en zijn bed afwisselend met partijgenotes Eveline Herfkens, Jeltje van Nieuwenhoven en Elske ter Veld deelde.
     
  M.s.g.
door Ebru Umar

Theo wel en ik niet. Ik krijg alleen maar date, chat en huwelijksaanzoeken. En mobiele nummers die ik kan bellen als ik me verveel. Wat heeft meneer Van Gogh wat ik niet heb? Lijkt me duidelijk. Hij is al tijden officieel BN'er: Bedreigde Nederlander.
     
  Babyboomers in nood aflevering 2
door Pamela Hemelrijk

Waarin Freek de Jonge en Pieter Broertjes hun "dialoog" met louter gelijkgestemden voortzetten, omdat het vooral Een Leuke Avond moet blijven.
     
  Dyab is back!
Maar ik ook!

door Ebru Umar

YESSS! De blonde god belt, mailt en smst. Wat een feest. Helaas is zijn timing verre van briljant. Want als een duveltje uit een doosje verschijnt ook Dyab Abou Jahjah weer in de publieke arena. Ja, het feest kan nu echt beginnen. Dyab heeft een nieuwe missie: hij wil een politieke partij oprichten. PRIMA plan: UMAR FOR PRESIDENT.
     
  Een decadent vonnis
door Theo van Gogh

Welke redacteur bij Vrij Nederland heeft zitten slapen weet ik niet, maar voor 't eerst sinds jaren verscheen er in dat sufferdje een opiniestuk dat ontregelend moet hebben gewerkt voor de lezers. Het was geschreven door Paul Cliteur en maakte gehakt van het vonnis dat Volkert van der G. als sick joke een kleine twaalf jaar achter tralies geeft.
     
  Hoe NRC meehelpt in de strijd tegen De Roy
Met brieven van De Roy van Zuydewijn en Jensma

Niet alleen de Telegraaf trekt alle registers open om Edwin De Roy van Zuydewijn te vernietigen.

Garschagen geboycot en Elsbeth 'massavernietigingswapens' Etty waarschijnlijk eerder weg
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat
     
  'Made in Turkey'
door Ebru Umar

Bent u Turks?'
De securityman op Schiphol houdt mijn paspoort in zijn handen. Ik sta op het punt aan boord te gaan van een KLM toestel richting de VS. Maar eerst moet ik mij vrijpleiten van enige terroristische connecties. Je weet het immers nooit na 11 september.
     

Al een brief van Ruijs gehad?
  Geachte mijnheer Brouwer
door Paul Ruijs

Het viel me een beetje tegen van u dat u zo afwijzend reageerde op het goede nieuws van de Raad voor de Rechtspraak die een einde wilde maken aan de misstand dat advocaten in dit land ook voor rechter spelen. U betreurde dat voornemen zelfs en volgens u was er helemaal geen sprake van een integriteitskwestie.
     
  Vreemde historiën in de zaak van VVD'er Hans van Baalen
door Ton Biesemaat

De vreemde historiën in de zaak Hans van Baalen zijn een mooi onderwerp om de schijnheiligheid van de Haagse politiek te analyseren.
     
 

Nieuwe DVD's van het filmwerk Theo van Gogh.
Nu te koop bij de betere DVD-handelaar!

     
 

Wezel
door Theo van Gogh

Edwin De Vries tekende voor het scenario van "In de Schaduw van de Overwinning" en was kruiperig genoeg om een veel grotere rol aan die andere verzetsheld, Gerrit van der Veen, toe te bedelen dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit kwam omdat Jeroen Krabbé Van der Veen zou vertolken en als prima donna geen genoegen nam met een bijrol.

     
 

Babyboomers in nood
door Pamela Hemelrijk

Waarin Pamela, samen met de Lux et Libertas ombudsman Micha Kat, gezellig naar een discussiebijeenkomst gaat over de onafhankelijkheid van de Nederlandse dagbladpers, en verdorie bijna alwéér wegens wangedrag en ordeverstoring wordt verwijderd, ditmaal uit het Parooltheater! Wat zijn die persjongens toch lichtgeraakt teg enwoordig!

     
  Burka en Blahniks
door Ebru Umar

'Ik wil niet weten wat je van d'r vindt', dreigt de blonde god, terwijl hij zijn vriendin nakijkt. 'Ze is best slim hoor,' voegt hij eraan toen. En dan met een zucht de doodssteek: 'Ebru, weet je wat het is: de seks is gewoon goed.'
     
  Ebru Umar meets Naima el Bezaz.....
door Ebru Umar

Naima: - Ze doen het toch niet
Ebru: - Hoezo niet dan?
     
   Dirk Polak
Recensie NRC-Handelsblad 30 mei 2003
door Jan Vollaard

De welkome heruitgave van de muziek van de Amsterdamse new-wavelegende Mecano vorig jaar blijkt een voorbode te zijn geweest van de terugkeer van zanger/schilder Dirk Polak.

Luister naar de MP3's Gouden Regels (2.9 Mb) & Tegendraads (2.7 Mb) en bestel de CD!

Ik wil dat CDeetje van Dirk!
     
 

De tentakels van de octopus
door Theo van Gogh

De Nederlandse politie vindt 't heel merkwaardig dat er lieden zijn die t onplezierig vinden wanneer hun vrouw door een gek wordt neergestoken. Nog vreemder
komt 't de Nederlandse politie voor wanneer iemand wiens vrouw bedreigd wordt er zelf achteraangaat om de terrorist in kwestie op te sporen en aan te geven.

     
 

Goede Jacques
door Theo van Gogh

Goede Jacques,

In je inleiding bij het laatste nummer van 't blaadje Preview mocht de lezer tot zich nemen:...'en, o ja, door toedoen van Theo van Gogh dreigt ook nog eens Filmspot te stoppen'. Verder niks, geen verklaring, geen toelichting, nada, alleen dat dankzij mijn persoontje jouw TV-programma van het scherm dreigt te verdwijnen.

     
 

Jij bent de as die naar honing smaakt.
door Theo van Gogh

Onlangs verschenen in de VARA-gids, na als inleiding bij Theodor Holmans novelle Interview door de uitgever geweigerd te zijn.

En zo kon 't gebeuren dat op 17 december 2002 Hans Teeuwen meldde: "Er moet een film komen met Katja waarin zìj verleid wordt. En 't moet gebeuren tijdens een interview dat uit de hand loopt..."

     
  Zomerreces

Na een succesvol eerste seizoen gaat uw LL-ombudsman tevreden en voldaan op zomerreces. Hij vertrekt ondermeer naar Pakistan om daar op zoek te gaan naar Osama Bin Laden. Hij ziet het als zijn journalistieke plicht de aankomend terroristenleider een aantal vragen te stellen.
Als de gelegenheid zich aandient zal hij wellicht een bericht doorsturen vanuit Peshawar waar zijn zoektocht begint en (hopelijk) ook eindigt.
In de tussentijd roept hij de NRC-watchers van binnen en buiten de krant die hem het afgelopen seizoen zo van dienst zijn geweest op hem te blijven mailen over corrupte journalistiek, vriendjespolitiek, sex en egomanie binnen Lux et Libertas.
Hij wenst Raymond van den Boogaard speciaal een in elk opzicht vochtige zomervakantie toe.
Tot in september!

Uw LL-ombudsman
     
  Pisnichten & andere actrices
door Theo van Gogh

Premières zijn bedacht om uitgenodigden te laten liegen en regisseurs onzeker achter te laten, maar in het geval van "Interview" onderging ik de festiviteiten monter, want op middelbare leeftijd leert men zijn beperkingen verdragen en verder is er toch niks meer aan te doen.
     
  Aantoonbare leugens in NRC Handelsblad

Uit het leven van een Lux et Libertas-ombudsman

De angsthazen van het Parool
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat
     
  Vreemde historiën in de zaak De Roy van Zuydewijn deel 2
door Ton Biesemaat

"Zo'n brug over de tijd is alleen maar van boeken gemaakt en dat is zulk zwak bouwmateriaal."
Marten Toonder in Tom Poes en de Klokker, aangehaald door P. Brijnen van Houten befaamd Brits/Nederlands agent van MI5 en J.G. Kikkert
     
  1001 Vrouwen
door Ebru Umar

"Een film met Katja Schuurman?! Heb je geld nodig ofzo?" Ik heb het script van 'Interview' in mijn handen. Het staat er echt: Interview, regie Theo van Gogh, geschreven door Theodor Holman, met Katja Schuurman en Pierre Bokma.
     
  Interview
een film van Theo van Gogh

Een gerenommeerd journalist van een kwaliteitskrant moet tegen zijn zin de populairste actrice van Nederland interviewen. Litteken ontmoet litteken: het interview ontspoort, de karakters botsen en de spanningen lopen hoog op...

Nu in de bioscoop!
     
  Vreemde historiën in de zaak De Roy van Zuydewijn
door Ton Biesemaat

Hoe spionnen en wapenhandel een rol speelden in het leven van vader De Roy van Zuydewijn.
Eén van de intrigerende aspecten in de zaak van Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn versus het Koninklijk Huis is het proefschrift dat Edwin de Roy van Zuydewijn schreef.
     
  Dames & Heren, Kameraden!
door Theo van Gogh

Morgenavond is de premiere van de film "Interview" en natuurlijk heb ik Jan Marijnissen een uitnodiging gestuurd, maar niks meer gehoord, lauw loenen... Waar moet dat heen met het socialisme als de geliefde leider al niet meer de moeite neemt om Katja Schuurman te gaan bewonderen om vervolgens voor de camera's te laten merken merken toevallig dus niet van de straat te zijn?
Ik vraag 't mij af.
     
  Headhunter Huygen in commissie met rechters in eigen zaak

Drie van de vijf NRC-commentatoren besmet en de vierde…

& de tweede Lux et Libertas Lezersgrap
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

     
  Beste Dyab,
door Ebru Umar

Je zei 'mevrouw Omar' tegen me. Het applaus en gejuich waren voor mij, maar jij zei 'mevrouw Omar' tegen me. Zelfs die marionet van je moest lachen, die Java.
     
  Etti Plesch
door J.P. Guépin

The Times of Londen is met zijn tijd meegegaan, maar één ding is gebleven: de levensberichten naar aanleiding van iemands dood; de beroemde obituaries, die om de zoveel tijd in statige bundels worden vereeuwigd.
     
  Van God Los
door Theo van Gogh

"Van God Los" trok in twee weken honderdduizend toeschouwers naar de bioscoop en ik dacht dus: "Wat is hier aan de hand?" Kijken dus, met tien anderen op Vrijdagmiddag 17 uur 15 in de Pathé op de Munt en... het wonder geschiedde: Goeie film!

van god los...... vertaald.... in ut Brabants... voor de provincialen onder ons......;)
vertaald door F@TTY