Update 20-08-2004    
     
  100
door Ebru Umar

In mijn 100ste column kan ik niet anders dan één conclusie trekken: geen column brengt wat je ervan verwacht. Ook deze niet.
     
 
Video Dagboek
&
Set Report


Op 2 augustus 2004 zijn regisseur Theo van Gogh en producent Gijs van de Westelaken gestart met de opnames van hun film over Pim Fortuyn. De hoofdrolspelers zijn Tara Elders, Thijs Römer, Johnny de Mol en Jack Wouterse.
     
  Nu met nog meer lezersreacties!
Klagen over discriminatie heeft nut!
Op naar de nieuwe agenda van het kabinet-Balkenende

door Bernadette de Wit

Het integratiebeleid van de regering discrimineert Turken en Marokkanen, schrijven Mohammed Rabbae en Özden Kutluer in de Volkskrant van 20 juli. Hun klaagstuk legt de vinger op de zere plek, maar het biedt geen oplossing. Hieronder hoe Balkenende en collega's het dan wél moeten doen.
     
  Misselijke Grappen en Zwarte Humor
door Gregorius Nekschot

Opgelet!
Deze rubriek wordt vaak tussentijds vernieuwd.
     
Update 16-08-2004    
     
  Het Parooltje
door Theo van Gogh

In Het Parool van 14 Augustus schrijft Jos van den Burg, filmrecensent, op verzoek van de firma Pathé een kort vraaggesprek met Lauge Nielsen, opperhoofd van de bioscoopketen. Je vraagt je wel eens af hoeveel Van den Burg krijgt om zo nederig de boven-hem-gestelden ter wille te zijn.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Amerika, Amerika

door Theo van Gogh

Van mensen die er verstand van hebben krijg ik vaak te horen dat Amerikanen 'oppervlakkig' zijn. Amerikanen halen bijvoorbeeld Amsterdam en Kopenhagen door elkaar en denken dat wij onze vingers in de dijken stoppen.
     
  Retourtje Rif
door Ebru Umar

Ahmed Aboutaleb en ik kennen elkaar uit een ver verleden. Ik, kapitalist in hart en nieren, zette mij destijds in om allochtone klanten te werven voor een financiële dienstverlener. Hij zette zich destijds al in voor de ontwikkeling van de multiculturele samenleving, eens een socialist altijd...
     
    NRC schoffeert eigen gedragscode
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Recent ontving uw ex-ombudsman enige interessante berichten van een nieuwe klokkenluider die de misstanden bij NRC Handelsblad aan de kaak wenst te stellen.
     
  Spraakmakende
Zaken (3):
Juffrouw Verlaan

door Ebru Umar

PvdA politici moeten nooit bij een communicatiebureau gaan werken want leg dit maar 'ns uit: 'ik vind dat er ook een verschil moet zijn tussen columns schrijven en in wezen een columnist zijn.'
Een meer dan onbeschofte opmerking van schoolmeesteres Ankie Verlaan.
     
  Paraskevidekatriaphobia?
"The X-Villain:
eberhard speer jr"

Onze man ter plaatse


Dat het nu maar snel vrijdag is, vrijdag de dertiende, want dit houden we niet lang meer vol. Het land staat op de rand van een collectieve zenuwinzinking!
     
  De 225-ste cartoon van D.C. Lama op De Gezonde Roker

D.C. Lama is een dierenvriend.
     
  Tweede wraking bij Raad in MDI-zaak
door Pamela Hemelrijk

Eigenlijk hoort de Raad voor de Journalistiek 5 man sterk te zijn, maar in de zaak Eissens/MDI versus Hemelrijk/Klokkenluideronline.nl waren er uiteindelijk nog maar drie over. Dat mocht statutair nog nèt, volgens Bas de Gaay Fortman. Hij was de voorzitter.
     
Update 12-08-2004    
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Geblokt

door Theo van Gogh

De leukste Nederlandse film die op dit moment draait heet "Madame Jeanette" van Paula van der Oest. Toen ik Jeanette bezocht in het Ketelhuis, een bioscoop als een opgewekte grafzerk ter ere van het vaderlands product waar dus meestal drie bezoekers de moeite hebben genomen, bestond driekwart van de uitverkochte zaal uit Surinaamse Amsterdammers, die hartstochtelijk meeleefden.
     
  Hij heet Pieter (3)
door Ebru Umar

Pieter is gevonden. En Pieter voldoet aan zo'n beetje de belangrijkste eis van een meneer Umar: hij speelt backgammon.
     
  Spraakmakende
Zaken (2)

door Ebru Umar

- Ebru ik wil dat je dat niet meer doet.
- Ja mama.
     
  Cool

Cool: een film van Theo van Gogh met o.a. Katja Schuurman en Johnny de Mol.

Vijf merendeels allochtone jongens uit een achterstandswijk raken in steeds misdadiger vaarwater. Misdaad, Straf & Wraak: is hun val onontkoombaar of kan het tij nog gekeerd worden?
     
Update 03-08-2004    
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Cool

door Theo van Gogh

Als ik aan filmkenner en televisiepresentator Jacques Goderie denk, maakt zich altijd een zekere deernis van mij meester. Ik zie een eenzame man voor me die in een lege kantine een bakje zelf meegebrachte sla nuttigt en peinst over de dagen dat hij nog geen dubbel tarief hoefde te betalen aan zijn schandknaapjes.
     
  Spraakmakende
Zaken

door Ebru Umar

Interviews, voor geschreven pers, tv of radio, zijn een variant op psychologen. Goede interviewers stellen vragen die nadreunen. Maken opmerkingen die aan kunnen komen als een knock-out. Terecht stelde Cisca Dresselhuys ooit, in besloten kring, dat interviewen een vak is. Tot op de dag van vandaag stel ik mijn vuurdoop als interviewer uit...
     
Update 26-07-2004    
     
  De Gezonde Roker pufte even uit

Theo van Gogh nam deel aan de Vierdaagse. Zie de foto's en luister naar de titelsong van zijn laatste film "Cool".
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Twee oplichters

door Theo van Gogh

"Fahrenheit 9/11" is dé film van het jaar en zou vooral door iedereen bezocht moeten worden als een hoogtepunt van propaganda met alle demagogie en misleiding die daarbij hoort. De film is een genot om over na te kijven.
     


Ebru
Umar
  De nieuwe Ebru:
bont en blauw...

door Ebru Umar

Twee weken terug in Nederland en ik ben alweer aan vakantie toe. En dat zonder dat ik een krant heb ingezien of me aan NOVA heb geërgerd... Ik ben een beetje lui geweest, maar dat mag ook. Ik ben namelijk geliposuct.
     
  Correspondentie met een nieuwsgierige moslim, slot
door Bernadette de Wit

'Beste Sedad, als ik het goed begrijp, ben je teleurgesteld over de Nederlandse samenleving, en wil je je nu tot God richten,' schrijft Ivo in de laatste aflevering van deze discussieserie. Sedad antwoordt: 'Werkelijk, ik heb liever mensen in mijn omgeving die eerlijk zeggen dat ze niet geloven dan dat er huichelaars zijn die zeggen dat ze geloven maar dit niet zijn in hun harten.'
Update 20-07-2004    
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Een dolletje

door Theo van Gogh

Tot mijn genoegen verscheen er afgelopen Maandag een verontwaardigd stuk in de Volkskrant waarin de hiphoppers die zo dapper Ayaan Hirsi Ali in hun rijmpjes met liquidatie bedreigen, vurig verdedigd worden. Volgens de progressieve kerkbode was de Hirsi Ali Diss maar 'een puberaal dolletje'.
     
  Beste lezers
door Ebru Umar

Ik heb het opgegeven. Maar ik heb het ook geprobeerd, eerlijk is eerlijk. Maar nu lukt het niet meer.
     
Update 13-07-2004    
     
  Het raadsel van
gelijk-krijgen

door Theo van Gogh

Als ik de wakkere collega's van De Telegraaf mag geloven is Tara Elders verliefd op Hans Teeuwen en omgekeerd. Ik ken de dame en heer beide goed en vandaar dat ik hier met de hand op m'n hart mag verklaren, zulks is niet het geval.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Mijn ongelijk

door Theo van Gogh

Laatst zagen één punt zeven miljoen kijkers de doopplechtigheid van prinses Amalia. In beeld kwam de vader van Maxima die een stille traan plengde, ontroerd. Het land glimlachte. Maar ik vond 't het meest obscene televisiemoment van dit jaar. Daarin heb ik natuurlijk ongelijk.
     


Ebru
Umar
  Terug
door Ebru Umar

Omdat ik dringend behoefte had aan een hoofddoekloze en zonnige omgeving, besloot ik een paar dagen naar Turkije te gaan. Maar omdat ik niet voor mezelf insta tussen nog 80 miljoen minstens net zo temperamentvolle en aardige mensen als ik, was ik blij dat er twee vriendinnen meewilden, Annemieke en Ingeborg.
     
Update 05-07-2004    
     
  Gehad:
NRC-Handelsblad

door Theo van Gogh

Misschien vertekent m'n herinnering, maar voor m'n gevoel las ik NRC-Handelsblad vanaf m'n twintigste. Een tijdje terug zegde ik m'n abonnement op die krant op omdat Max Pam er niet meer in mocht schrijven.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Ironie, O ironie

door Theo van Gogh

Wij leven in een land waar veertigduizend volwassenen bereid zijn taartjes, bloemstukken en E-mails naar de Tsjechische ambassade te sturen als de Tsjech den Mof verslagen heeft en 'onze jongens' door kunnen naar de volgende ronde. Ik wil maar zeggen, dank de Voorzienigheid dat Oranje de finale niet gehaald heeft.
     
"    Nieuw!
Onze medewerker in Griekenland

"The X-Villain:
eberhard speer jr"
     
Update 29-06-2004    
     
  Een ander geluid
door Theo van Gogh

Erg deftig heb ik er niet over gedaan, maar die plechtigheid waarbij prinses Amalia gedoopt werd, had iets obsceens.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Stenig hem

door Theo van Gogh

In het kader van de algehele debilisering van de Nederlandse natie, zijn afgelopen week weer grote vorderingen gemaakt. Bijzondere aandacht verdienen in dit verband Jan Mulder en Hugo Borst, voetbaldeskundigen.
     
  ThS
door Ebru Umar

Laat een ding duidelijk zijn: ik haat de AFA (Anti-Fascistische actiegroep), veracht de verkwanselaars van het gedachtegoed van Pim, en ben niet bevriend met lieden die liegen of menen hun gelijk met geweld te moeten halen. En ik ben het zat dat Thomas Schlijper als huisfotograaf van de AFA wordt bestempeld.
     
  Correspondentie met een nieuwsgierige moslim, deel 5
door Bernadette de Wit

"Je moet weten dat ik tot mijn 25ste heb geleefd als iedere andere Nederlander, ik geloofde wel maar ik deed er verders niets aan. Ik kwam er tot mijn verbazing achter dat de mensen in mijn eigen omgeving eigenlijk zeer vijandig waren dit waren Nederlanders maar ook niet Nederlanders. Pas op het moment dat je valt, doen mensen hun maskers af en laten ze zien wie ze werkelijk zijn. Toen ben ik opgevangen door me Heer en heb me toen pas verdiept in het geloof." Dat schrijft Sedad.
     
  NRC en de joden
&

Joost Oranje weerde JSF-stuk Steketee
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat
     
Update 22-06-2004    
     
  Ook U?
door Theo van Gogh

Het is jammer dat de jongens en meisjes van de Nederlandse pers nooit 'ns tijd hebben om een archief in te duiken en dezen of genen de maat te nemen gezien hun grote waffel heden en hun andere opvattingen in het verleden.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Het roze gevaarte

door Theo van Gogh

De zich noemende 'mental-coach' van de VVD heet vanvoren Jan, maar spelt zijn naam Yan. Dat is heel filosofisch, natuurlijk.
     
  Voor Theodor
door Ebru Umar

'Je schrijft veel te weinig over je liefdesverdriet, daar kan ik niet genoeg over lezen!' grijnst Theodor Holman.
     
  Correspondentie met een nieuwsgierige moslim, deel 4
door Bernadette de Wit

"Interessante discussie die je hebt met Sedad over homoseksualiteit. Ik vond je antwoord sterk, hoewel een beetje arrogant. Die opmerking dat de Islamitische wereld al eeuwen geen wetenschappelijke resultaten produceert is niet noodzakelijk voor je betoog, wel grievend."
     
  Jannetje
door Uw Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn heeft als corporate courtisane de kritiekloze 'bewonderingsjournalistiek' van Lux et Libertas een geheel nieuwe impuls gegeven. Kwijlend, slijmend en kwispelend kronkelt ze rond de knieën van onze captains of industry die afwisselend 'geniaal' 'visionair' dan wel 'uitzonderlijk innovatief' worden genoemd.
     
  Enquête over multikul
door Bernadette de Wit

Vanaf vandaag is de inzending van de multikul enquête gesloten. De uitslag volgt in de loop van juli.
     
Update 14-06-2004    
     
  Schrijftafelmoordenaars
door Theo van Gogh

"In mij groeit een brandnetel" heette het stuk dat afgelopen vrijdag verscheen in "Trouw". Het begint zo: "Boujemaa Yuba is een rustige, vriendelijke jongen van 22. 'Als iemand mij vertelde dat hij een aanslag ging plegen op Ayaan Hisi Ali, zou ik dat afraden', zegt hij op een terras in Hilversum. 'Maar ik zou hem niet tegenhouden of naar de politie gaan. Ik ga niet voor haar liggen. In ieder geval zou ik geen medelijden met Hirsi Ali hebben.'"
     
  De laatste keer
door Ebru Umar

‘Wateringen? O my God... Luister liefje als mental coach moet ik nú ingrijpen. Bij deze spreken we af dat je geen debatten meer buiten Amsterdam doet, begrepen?
     
  Correspondentie met een nieuwsgierige moslim, deel 2
door Bernadette de Wit

"Interessante discussie die je hebt met Sedad over homoseksualiteit. Ik vond je antwoord sterk, hoewel een beetje arrogant. Die opmerking dat de Islamitische wereld al eeuwen geen wetenschappelijke resultaten produceert is niet noodzakelijk voor je betoog, wel grievend."
     
  "Wetenswaardigheden"
door Peter Siebelt

Wie is de lijsttrekker van de PVDA?
     
  Correspondentie met een nieuwsgierige moslim, deel 3
door Bernadette de Wit

"Ik zie bewijzen in de evolutie theorie dat wij inderdaad teken vertonen dat wij alle stadia zijn doorlopen van 1 cellige tot mens zijn, dit is wat ik aanneem van de evolutie theorie, natuurlijk vind ik bepaalde conclusies te ver gaan, maar daar baseer ik mij niet op, ik baseer mij op het feit dat de Heer Darwin heel scherp heeft opgemerkt dat er gelijkenis is tussen ons gedrag en dat van de dieren." Dat schrijft Sedad.
     
Update 09-06-2004    
     
  Extra: recensie "Boze Buurt Iman"
Beminde aanwezigen
door Theo van Gogh

Toen mij de vraag bereikte om wat te zeggen op dit toneel over het veranderende Amsterdam, moest ik meteen aan mezelf denken. Gezien mijn teleurstellende ervaringen met het zwakke geslacht ben ik op zoek gegaan naar een geloof waarin de vrouw haar plaats nog kent. Allah weet het beter en daarom ik ook.
     


Ebru
Umar
  Gezocht: niet-terroristische moslims
door Ebru Umar

De stap van terrorisme, mensenrechten en integratie naar moslims en de islam is bij debatten en polemieken snel gemaakt. De islam en moslims worden gelijk gesteld aan achterlijkheid fundamentalisme en terreur. En hoewel de AIVD beweert dat columnisten aanzetten tot haat en polarisatie, is dat veel te simpel.
     
  Correspondentie met een nieuwsgierige moslim
door Bernadette de Wit

Is homoseksualiteit natuurlijk?
"Kunt u mij dan volgens de wetenschap duidelijk maken ( of kunt u mij verwijzen naar een boek, een wetenschapper, of een website, een denkrichting geven) wat beweerd dat geslachts gemeenschap met hetzelfde geslacht enige nut zou hebben in de biologie ( wetenschap ) van vandaag de dag ??" Dat vraagt lezer Sedad. Lees meer
     


Ebru
Umar
  De Brakke Grond
door Ebru Umar

De voering van zijn jasje is rood. Mooi donkerrood. 'Ik wilde eigenlijk roze, maar heb toch maar voor geel gekozen,' flitst door mijn hoofd. Maar dat was drie jaar geleden. Of was het vier? Aan zijn rechterhand geen ring. Nog steeds niet.
     
  Tegen een stootje
Door de voormalig Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

'Een hoofdredacteur moet tegen een stootje kunnen,' schrijf je zaterdag in je eigen krant naar aanleiding van een colunm van Youp waarin hij T. van der Meulen, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, beschuldigt van neuken met stagiares.
Ik vraag me af of dat ook voor jou geldt!!
     


Ebru
Umar
  Halfjaar controle...
door Ebru Umar

De eerste vijf maanden zitten er alweer op, time flies when you're having fun. Tijd om de goede voornemens weer 'ns tegen het licht te houden...
     
Update 31-05-2004    
     
  Over de longen
door Theo van Gogh

Ik wist niet dat er een Wereld-Anti-Rookdag bestond. Maar 't had me niet moeten verwonderen. Er waart een nieuwe tirannie over de wereld, die van de Gezonde Geest in het Gezonde Lichaam.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Een dwerg op de set

door Theo van Gogh

Laatst vroeg HP/De Tijd me om een definitie van geluk. Ik sloot m'n ogen, ging achterover zitten en sprak:"Magistraal gepijpt worden door een dwerg die mij vergezeld van filmset naar filmset.
     
Update 24-05-2004    
     
  Dooie vogels door een hoepel
door Theo van Gogh

In "Hard & Zielig" speelde hij een jongeman voor wie de irritatiegrens nu wel bereikt is, na het bekijken van "Schindler's List": "Iedereen praat altijd wel over de joden en zo, maar die Duitsers waren ook geen lieverdjes..."
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Vrede zij met ons

door Theo van Gogh

Achtendertig procent van de lieve jeugd meent dat het Amerika van George Bush de grootste bedreiging is voor de wereldvrede, zo lees ik in de krant.
     
  Bikini in Iran
door Bernadette de Wit

Op De Gezonde Roker maken wij ons schuldig aan 'zelfgeknutselde verzetsheroiek'. Vindt een lezer. Die ook commentaar heeft op wat er gebeurde op de Happy Chaos-avond.
     
  Opnieuw houdt NRC Handelsblad anti-VS stuk uit de kolommen
door Uw voormalige Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Na de onthulling twee weken gelden dat NRC Handelsblad een verhaal over Amerikaanse martelkampen reeds een jaar geleden uit de krant hield, hetgeen voor correspondent Joris Luyendijk mede reden zou zijn geweest de Sluitsteen voor de Geest te verlaten, ...
     
  Komt het nog goed?
Enquête over de multiculturele samenleving

door Bernadette de Wit

Bent u optimistisch over de toekomst van het land? Of vreest u verdere gettovorming in de steden, heeft u nachtmerries over een treinramp op Utrecht Centraal en ziet u voor uw geestesoog het Binnenhof de lucht in vliegen? Laat het ons weten en vul de enquête in.
     
  Misselijke Grappen en Zwarte Humor
door Gregorius Nekschot

Opgelet!
Deze rubriek wordt vaak tussentijds vernieuwd.
     
  De 213de cartoon van D.C. Lama op De Gezonde Roker

D.C. Lama gets the picture.
     
  Rechterlijke macht verder in diskrediet

De Raad van State heeft recent een verrassende uitspraak gedaan. Minister Zalm moet een kopie van het officiële ontslagbesluit van mr. Tilleke de Kroon overleggen.
     
Update 17-05-2004    
     
  Het Belang van Limburg
door Theo van Gogh

Hoe amusant het avondje Happy Chaos verleden week ook was, in de kranten van maandag was er enig gedruis waarneembaar over mijn omschrijving 'de pooier van de Profeet'. Het Parool meldde dat Vrij Nederland-journalist Youri Albrecht, de initiator en geestelijk vader van Happy Chaos, zich distantieerde van mijn woorden.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Ditjes & Datjes

door Theo van Gogh

Gut, dat was nog een heel gedoe, verleden week zaterdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Nadat ik Allah's chef-Propaganda van de afdeling België, de Heer Dyab Abou Jah Jah, 'pooier van de Profeet' had genoemd, brak er enig tumult uit in de zaal.
     
  De Ochtenden
Tijs van de Brink interviewt Theo van Gogh

Pas op! Onderste audio link werkt niet, de rechter audiolink werkt wel.
     
  Inburgerprinses
door Ebru Umar

Dames en heren, ik ben jaloers.
Jaloers op Maxima.
Jaloers op Mabel.
Heel erg jaloers op Maxima en Mabel.
En stiekem zelfs op Laurentien.
     
  Kleine encyclopedie van het vrije woord
door Bernadette de Wit

Een polemist doet niets liever dan verbaal of met beelden de strijd aangaan, maar de idolen van de multikul en hun meelopers gooien elke keer roet in het eten door het slachtoffer uit te hangen. Zo ook weer op de Happy Chaos-avond waar Theo van Gogh Abou Jahjah uitmaakte voor 'de pooier van de profeet'.
     


Ebru
Umar
  Verloofde
door Ebru Umar

'Ebru je verloofde komt naar Nederland, leuk voor je!'
     
  Op de hurken
door Bernadette de Wit

Een bloemlezing uit de mailbox is een tijdsbeeld. Dat is een talkshow op teevee ook, maar daar krijgen de deelnemers niet de kans om lang te spreken. Het mooie van De Gezonde Roker is dat iedereen helemaal mag uitpraten. Maar een weerwoord geven valt niet altijd mee.
     


Ebru
Umar
  Vingeroefening hoofddoek
door Ebru Umar

In een democratie kan het gebeuren dat een studente bedenkt dat er een nationale hoofddoekjesdag ingevoerd moet worden.
     
Update 10-05-2004    
     
  Nu ook met Lezersreacties!
De pooier van de Profeet
door Theo van Gogh

Ach, dat was nou gezellig; een avondje Happy Chaos in de Stadsschouwburg. Ik was gevraagd om, samen met Georgina Verbaan, het slotdebat te leiden, dat zou bestaan uit drie ronden, waarbij achtereenvolgens het feminisme, idealisme in het algemeen en de idealen van de islam aan bod zouden komen.
     
  Theo van Gogh schrijft ook voor Metro 
Het laatste taboe

door Theo van Gogh

Theodor Holman is de meest onderschatte schrijver van Nederland en schrijft columns voor Het Parool. Zijn bijdrage van 29 October 2003 eindigde met: "Ik vind dat ik het recht heb, meisjes van vijftig, om jullie ongelukkig te maken!"
     
  Robbie Muntz,
de Inburgerking
en de zilveren Reissmicrofoon

door Ebru Umar

Prima, alle gekken weten mij te vinden. Robbie Muntz, was dat niet die vent met de geweldige Sieg Haider parodie? Iets met een trip naar Wenen die zo erbarmelijk was dat het pas in de montage goedkwam?
     
  NRC verzweeg Amerikaanse martelkampen
door Uw voormalige Lux et Libertas Ombudsman Micha Kat

Vertrek Joris Luyendijk journalistiek drama van de eeuw
     
  Lezers reageren
op correspondentie

door Bernadette de Wit

Tsja Dounia, het valt niet mee hè, om in een SECULIER land te leven? Maar om je even uit je boze droom te helpen: 'de associale ondankbare schepsel Bernadette de Wit' is echt niet de eerste die 'even de wereld [komt] wijs maken dat het Geloof een uitvinding is.
     
  Raadpleeg het Archief